Lodning

menu


Lodning af ledninger:

Lodninger er at foretrække når ledningerne ikke skal kunne skilles ad igen. Samlemuffer giver dårlig forbindelser der let irrer, men kan være nødvendige hvis det er umuligt at få lodetinnet til at hæfte på ledningerne. Problemet med lodninger er, at de kan knække hvor lodningen går over i ren ledning, hvis den bliver udsat for mange vibrationer.


sammenlodningAfisoler 5mm af ledningerne, med tang eller hobbykniv, pas på at du ikke skærer for mange kobbertråde over. Læg loddekolben under ledningen og påfør loddetin på ledningen. Hvis loddetinnet smelter, men ikke sætter sig fast på ledningen, så brug loddevand eller loddefedt. Problemet med loddevand/fedtet er at det er en syre, der kan ætse sine omgivelser efter lodningen. Husk at rense loddestedet for syrerester.

lodning af 2 ledningerNår de to ledninger ender er loddet lægges de ved siden af hinanden og loddes sammen. Den nævnte metode gør det også muligt at lodde større ting med små. Derefter kan man montere og opvarme en krympeslange (husk at montere den før man lodder i et lukket elsystem). Hvis ledningen skal loddes på et stik eller noget andet der er større end ledningen, skal loddekolben lægges på det største, så loddetinnet selv fordeler sig over hele samlingen.

                                            

Lodning af gamle ledninger:

Hvis man ikke kan få loddetinnet til at sætte sig fast på kobberledningen og kobberet har et mørkebrunt skær, har den fået en belægning der ikke kan fjernes hverken med kniv eller sandpapir. Det er fordi kobberet er iltet, eller der har været svovl i ledningens isolering. Muligheden er at dyppe ledningsenden i saltsyre og skylle den grundigt bagefter i destilleret vand. Endnu bedre er det at bruge fosforsyre eller salpetersyre der renser ledningen på få sekunder, den skylles grundigt bagefter i destilleret vand. Som en sidste løsning kan man bruge samlemuffer der skrues eller klemmes sammen.