Forlygter

menu

opmålingstavleDer er ikke de store problemer i selv at justere forlygterne. Bilen skal være uden personer i den, tanken skal være fyldt eller der er lagt vægt i bagagerummet svarende til den manglende benzin's vægt og dæktrykket skal være i orden. Justeringen skal foretages hvor det er halvmørkt inde eller ude. Bilen stilles på et vandret underlag, vinkelret på den mur du vil måle efter. Den skal være en 5-10 meter fra bilen (se billedet). Sæt et stykke farvet tape midt på forruden og et midt på bagruden. Få en hjælper til at sætte et mærke på muren som flugter med de 2 tapemærker. Lav en lodret linie med et vatterpas, det er midterlinien. Mål afstanden mellem forlygternes midterpunkt (MKII 95,5cm) og del den med 2 det er afstanden fra midterlinien til linien lygteafstand, tegn dem.forlygte mkI
Med en tommestok måler du afstanden fra gulvet til midten af forlygteglasset.

forlygte mkII

kryds lygteDet kan være markeret med en cirkel eller kryds. Den afstand bruger du til at tegne linien lygtehøjde.

lyskegleDu kan også tage tommestoken og stille den foran lygten, og se på den hvor lyset falder. For hver meter der er fra lygteglasset til væggen skal lyset falde MINDST 1 cm (1%), ved 2% er du på grænsen af det lovlige.


målelinieAltså på 5 meter giver 5 cm lavere lys. Lyset må ikke falde mere end at vejbanen kan oplyses 30 meter væk. På væggen vil lyset stå med en skarp afgrænsning mellem lys og mørke (billed), hvor den skiller vandret er højden for lyset. Eksempel lygtehøjde 60 cm – 5cm fald på 5 meter giver 55cm (-1cm for at være sikker på at lyset ikke indstilles for højt altså 54cm). Linien ønsket lygtehøjde tegnes på vægen. Dæk den ene lygte til med et tæppe. Nu skal lyskejlen ramme det kryds som lygteafstand og ønsket lygtehøjde laver. Knækket i lyskejlen skal ramme krydset.  Hvis højden ikke passer drejes den øverste justerskruen på lygten. Kom fedt på justerskruerne inden du skruer på den. Den nederste justerskrue er til sidejustering, giv også den fedt.  Derefter gentager man det hele på den anden forlygte.


lygtebeslag1
Hvis du har haft adskilt lygten, eller skiftet dem, kan du se her hvordan holdere og justerskruer skal sidde. Sidejusterskruen sidder på begge lygter i den side hvor lygteglasset er tykkest.

lygtebeslag2
'justerplade
Hvis det virker som om justerskruen ikke virker, kan plastik holderen være flækket, hvor gevindet går igennem.